Walkę nożem trenuję już bardzo długo, ale nadal brakuje mi jednej umiejętności- rzucania nożami. Kurczę, trenuję to od dawna, ale cały czas popełniam jakiś błąd, na dodatek nie wiem jaki. Próbowałem już wszystkiego: rzutu płąsko do ziemi, znad głowy, z wysokości bioder, uda, podrywać rękę przed rzutem... jak ktoś zna sięna temacie albo zna jaką lekturę na ten temat, niech odpowie.
nie dokładnie takie same, ale w tym typie, poza tym próbowałem bagnetów oraz nożów sprężynowych (te drugie do czasu, aż jeden rozleciał sięi musiałem go składać z powrotem)
Gdybym wiedział, jakie błedy można popełniać, no cóż, prawdopodobnie ćwiczyłbym teraz, aby udoskonalić technikę zamias pisać posty na tym forum:D
Wysłany: 2005-05-15, 20:11
Jak rzucasz nożem musisz ruszyć ręką do przodu.
SAMBO/SYSTEMA Gość
Wysłany: 2005-05-20, 16:09 RZUT
ZDOBĄDŹ FILMY VLADIMIRA VASILIEVA FIGHTING AND THROWING KNIFE/ DOSKONALE POKAZANE TECHNIKI RUŻNYCH RZUTÓW/
ĆWICZ RZUCANIE CZYM SIĘ DA GWOŹDZIEM ,IGŁĄ/SIEKIERĄ/NOŻAMI RÓŻNYCH TYPÓW/ŻYLETKĄ[CAŁKIEM ŁATWE ALE NIE SKUTECZNE,FAJNY BAJER,NAUCZYŁEM SIĘ TEGO W 5 MIN}
OSOBISCIE POLECAM NIEMIECKI NÓŻ DO RZUCANIA JAKIEŚ FIRMY NA LITERĘ K,
RZUCANIE ĆWICZ NAJLEPIEJ NA OKRĄGŁO 2H,DAJE DOBRE EFEKTY
Dzięki wam wszystkim za porady. Już szukam tego filmu, a drzewo w moim ogrodzie już jest dziurawe (faktycznie, żyletka jest genialna:twisted:) Nie przestawajcie dawać porad, każda to krok do mistrzostwa!
Wysłany: 2005-08-09, 00:55
ja mam KS.'a wz. 98 firmy Gerlach moim zdaniem świetny do rzucania, nie trzeba starań żeby sie wbił wystarczy dobrze złapać i prosto wypuścić z ręki. Jest ciężki więc przy silnym rzucie nawet trzonkiem moze zrobić krzywdę
Dobra, pościk już nieaktualny, gdyż znalazłem skuteczną metodę, niemniej wymagającą trochę ćwiczeń. Dla zainteresowanych podaję go. To jedyny znany mi sposób na rzut z wysokości głowy, którego obrót jest w miarę pewny tzn. nie ma loterii w stylu "Wbije się, albo walnie trzonkiem". Rzut tą metodą dobrym nożem do nurkowania jest skuteczny na odległość 3-5 m.
1. kładę ostrze noża na dłoni, równolegle, trzymam kciukiem
2. zginam łokieć nadal trzymając CAŁE ostrze w dłoni (uwaga na palce!)
3. unoszę rękę prostopadle do barku
4. odginam dynamicznie (ale z wyczuciem) łokieć rzucając nóż.
Dawkując odpowiednio siłe do odległości powinien wyjść 1-2 obroty. Na początku może nie wychodzić, powtarzam, ta metoda wymaga ćwiczeń! Trzeba odpowiedni pracować dłonią, tak, aby noż nie wirował jak kompas przy magnesie. Ale to już kwestia, którą trzeba opracować samemu...
PS. nigdy nie pisałem podobnych instrukcji, jakby co pisać na adres
Wysłany: 2005-09-20, 18:08 Re: Jak rzucać nożami?
[quote="Calchaas"]Walkę nożem trenuję już bardzo długo, ale nadal brakuje mi jednej umiejętności- rzucania nożami. Kurczę, trenuję to od dawna, ale cały czas popełniam jakiś błąd, na dodatek nie wiem jaki. Próbowałem już wszystkiego: rzutu płąsko do ziemi, znad głowy, z wysokości bioder, uda, podrywać rękę przed rzutem... jak ktoś zna sięna temacie albo zna jaką lekturę na ten temat, niech odpowie.[/quote]
WITAM RZUCANIE NOZAMI TRENUJE OD 7 TYGODNI !! NAJLEPIEJ RZUCAC NOZEM JEST " SILNY ZAMACH ZA GLOWY I WYPUSZCZENIE NOZA TAK ABY RAZ SIE OBRÓCIL !! TRZEBA WYCZUC NOZ I GO NIE ZMIANIAC RZUCAC CALY CZAS TYM JEDNYM !! INAJLEPIEJ KUPIC NOZ STAYLER RTECIOWO-WYWAZONY !! POZDRAWIAM BLACK WOLF
179-178 Gość
Wysłany: 2005-10-03, 02:38 rzucanie nozem
słowaccy spadsochroniarze rzucaja trzymajac nóż kciukiem i palcem wskazującym, ale najlepiej rzyucać tak jak komu wygodnie kupujesz kilka noży tego samego rodzaju i młucisz do skutku az do 7-8metrów. trening i tylko trening. miłej zabawy
Gość
Wysłany: 2005-10-14, 19:07
Mam taką prosbe.Niech ktos mi podaj jakąs strone do nauki rzucania nożem.
pod:
Jestem początkujący.I gdy zucam to za bardzo sie kreci. :(
Łoś
Wysłany: 2005-11-02, 09:31
według mnie jest jeden najlepszy soosób. chwyć nóż za ostrze (ostrą krawądzią do siebie) i rzuć nim w cokolwiek, ale nie możesz poruszyć nadgarstkiem bo sie nie wbije. po krótkim treningu napewno ci sie uda, z ostatnich badań wywnioskowałem ze rodzaj noże nie ma w tej technice znaczenia
Dejek
Wysłany: 2006-06-12, 10:10
Ja mam proźbe do osób które umieją żucać nożem (dobrze).
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć punkt po punkcie ja żucać nożem??
bardzo prosze o pomoc lub wysłanie mi filmiku jak to się robi lub zdjęć jak się trzyma.
kupiłemsobie teraz niedawno ten nóż:
https://www.allegro.pl/item108924677_noz_noze_do_rzucania_
pokrowiec_gratis_wyprzedaz.html
jeśli ktoąś by mógl prosze o kontakt z góry dziękuje
[ Dodano: 2006-06-12, 10:13 ]
sory źle strone napisałem to jest mój nóź :
https://www.allegro.pl/item108924677_noz_noze_do_rzucania_pokrowiec_gratis_wyprzedaz.html
Mój nóż to
https://www.militaria.pl/cocoon/product.xml?product=1390&page-frag=3&prev-page-number=3&context-type=regular
jako nóż do żucania jest super ale do niczego innego to zabardzo się nie nadaje.
Narazie nie wbija się z każdym razem ale wiem że to moja wina, bo mójemu koledze prawie za pekażdym razem się wbija.
plecam